Leven met het leven

Leven met het leven
Het Leven is heel bewegelijk en veranderlijk, maar wat niet verandert is onze behoefte om ons lichamelijk en psychisch ‘goed te voelen’. Toch weten we vaak eigenlijk niet (meer) hóe we ons ‘goed kunnen voelen’. Onze westerse leefwereld kent veel onbehagen, frustratie, onrust, depressie, angst en andere negatieve emoties.

Door het grote hedendaags aanbod van informatie en prikkels om ons heen, gaat veel van onze aandacht naar onze omgeving. Zo denken we onze behoeften te vervullen, en voor ons gevoel van veiligheid te zorgen. We zijn alert op ‘wat er mis kan gaan’. Vaak zijn we hierdoor zo naar buiten gericht met onze aandacht, dat we verwijderd raken van het contact met onszelf en met wie wij werkelijk zijn.

Wanneer je je heel sterk naar buiten/de ander richt, geeft dit uiteindelijk een naar gevoel. Je wordt namelijk op een verborgen, onbewuste manier onvrij. Je bent dan té afhankelijk van wat je omgeving biedt/vindt of van wat er ‘zou kunnen gebeuren’. Omgekeerd raakt het beeld van wat je zelf eigenlijk te bieden hebt en je beleving van het hier en nu vervormd: je eigen directe gevoelens, motieven en waarnemingen vertroebelen.

Guido Smeding – https://guidosmeding.nl